Ahad, 26 April 2009

Sabarlah Kesabaran

Hendak sabar bukan senang, tetapi untuk menjadi kurang sabar dan gopoh amat mudah. Mungkin kerana itulah kesabaran itu tinggi nilainya di sisi ALlah. Mungkin kerana itu, para Nabi dan Rasul yang memahami erti sabar tetap teguh dan tetap menjalankan dakwah. Begitulah juga dengan para ulamak yang kuat taqwanya kepada ALlah bersabar dalam apa jua dugaan dan ujian.

Antara masa yang perlu sabar

Dalam gembira kena sabar. Sebab ALlah boleh juga menarik kegembiraan itu pada bila-bila masa. Dalam gembira pun terkadang ada ujiannya. Tengah gembira terloncat-loncat tiba-tiba terhantuk kepala, sedang gembira menerim hadiah jam tangan baharu dan cantik tiba-tiba ia calar sedikit. Apa rasa dalam hati? - mungkin ALLah mahu kita bersyukur kepadaNya dahulu. Apa tanda kita bersyukur?

Dalam berdakwah kena sabar. Arena dakwah bukan untuk mengharap pujian. Mungkin yang diterima adalah kutukan dan cercaan. Bukan juga bermakna apabila berdakwah orang pasti terima apa yang didakwahkan. Kajilah sirah bagaimana sabarnya Nabi dan Rasul di dalam berdakwah kepada manusia. Ingat wahai pendakwah... kita usaha, natijahnya serah pada ALlah semata.

Dalam berkawan kena sabar. Jika tidak sabar, dah lama menyinsing lengan, bertumbuk. Kawan yang makan kawan, kawan yang menikam belakang, kawan yang tak kenang budi. Oh, macam-macam bila kepala tidak sekapal. Semuanya harus pandai pula dijaga hati, walaupun hati sendiri tiada yang jaga. Tidak mengapa, ALlah lebih tahu.

Dalam kesusahan kena sabar. Hidup bagaikan roda yang naik dan turun, semalam senang dan tiba-tiba esoknya dah susah pula. Untuk mencari hikmah dalam setiap apa yang ALlah beri tidak tercapai dek akal. Beruntung jadi orang beriman, bila ada masalah diserahkan kepada ALlah dan bertawakkal dengannya.

ALlah sudah menyebut yang bererti :
“Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan segala suruhanNya dan meninggalkan segala laranganNya) niscaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). Dan memberinya rezki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan) nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu”.


( Surah Ath-Thalaq: Ayat 2-3 )

Dalam kejayaan pun perlu sabar. Mungkin agaknya perlu ditilik kembali kejayaan yang diperolehi adakah sekadar angka-angka yang dapat tetapi kualitinya adalah kosong? Agaknya perlu juga diselidiki kejayaan yang dicemari dosa, adakah keberkahannya? Contohnya : si fulan mendapat 19A dalam SPM, atau cgpa 4.00 tetapi beliau tidak pernah solat. Adakah ini namanya tertipu?

Susah sebenarnya hendak bersabar dibanding dengan menyebut SABAR. Apa salahnya kita bersabar sebab ALlah akan beri ganjaran yang banyak kepada orang yang bersabar. Tidak percaya ?

مَا عِندَكُمۡ يَنفَدُ‌ۖ وَمَا عِندَ ٱللَّهِ بَاقٍ۬‌ۗ وَلَنَجۡزِيَنَّ ٱلَّذِينَ صَبَرُوٓاْ أَجۡرَهُم بِأَحۡسَنِ مَا ڪَانُواْ يَعۡمَلُونَ (٩٦)

(Sebenarnya) apa yang ada pada kamu akan habis dan hilang lenyap dan apa yang ada di sisi Allah tetap kekal dan sesungguhnya Kami membalas orang-orang sabar dengan memberikan pahala yang lebih baik dari apa yang mereka telah kerjakan.
(Surah An Nahl : 96)

Solat pun kena sabar?

Bukan sahaja solat pun kena sabar, untuk mengajar anak solat pun kena sabar. Sila gunakan segala pendekatan terbaik dalam mendidik anak untuk solat, kerana pertama-tama perkara yang akan ditanya di Hari Kebangkitan nanti oleh ALlah adalah solat.

وَٱسۡتَعِينُواْ بِٱلصَّبۡرِ وَٱلصَّلَوٰةِ‌ۚ وَإِنَّہَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى ٱلۡخَـٰشِعِينَ (٤٥)


Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.
(Surah Al Baqarah : Ayat 45)

Solat adakah sekadar kewajipan sahaja tanpa cuba mendapatkan khusyuknya? Untuk menambahkan kelazatan beribadah pastikan solat itu apa tujuannya? Kepada siapa kita mengadap? Apa yang dibaca semasa solat? Dapatkah memisahkan diri dengan alam sekeliling untuk mendapatkan sedikit waktu berbicara dengan ALlah? Pernah merasakan solat yang dibuat adalah solat yang terakhir ? Takut juga sekiranya amalan solat itu dicampak semula ke muka.

Jika di dalam solat yang mengandungi pelbagai keistimewaannya : disiplin, dari segi penemuan sains, ukhuwah sesama Islam, kesatuan - tentu ada kesannya pada kesabaran mengerjakan solat dan lihatlah bagaimana sabarnya seorang pesuruh ALlah di dalam menerima perintah agar solat 50 waktu sehari semalam dan meminta kepada ALlah agar dikurangkan kepada 5 waktu sahaja.

Sabarlah ya.. Dalam mencari redha ALlah, pahitnya sabar, dan manisnya rahmat dari ALlah.

Tiada ulasan: