Selasa, 20 Oktober 2009

Anjing Dan Bawaan Penyakit Dari Sudut Sains

Mengapa anjing diklasifikasikan sebagai najis Mugholazoh? Tentu ada hikmah di sebalik larangannya dan dibuktikan oleh sains?

Jawapan :

Ada perkara yang dapat dihidu oleh sains lalu dibuktikan. Ada juga yang tidak dapat dibuktikan. Kalaulah babi itu dikategorikan sebagai najis mughalazoh dan haram memakannya kerana banyak virus dan ada cacing pita - adakah mungkin di suatu hari nanti babi sudah mempunyai keimunan yang tinggi dan disuntik dengan vaksin bagi melawan kuman maka hukum berubah menjadi halal pula?

Mengenai perkara anjing ini :

Antara penyakit yang merbahaya ialah penyakit yang berasal dari telur benih sejenis cacing yang banyak didapati di dalam usus anjing, cacing disemai di setiap pelusuk melalui najisnya di rumah-rumah dan pada setiap tempat ia berulang-alik kepadanya (Kamus Perubatan oleh Laros Medical).

Penyakit tersebut boleh berpindah kepada manusia melalui sentuhan anjing kepada bekas makanan atau bekas air yang diminumnya, kerana hidung, mulut dan sekitarnya sebagai tempat membawa penyakit.

Jangkitan daripada anjing berlaku sewaktu sedang bermain-main dengannya tanpa berhati-hati untuk menjaga kulit dari air liurnya. Di India terdapat orang-orang yang mati disebabkan penyakit anjing dianggarkan lebih daripada 15 ribu orang setahun. Di Sri lanka 30 orang dari setiap juta orang dari jumlah penduduk. Di Filipina 12 dari setiap juta penduduk. (Dr al Saiyid Salman a Saqa dalam tulisannya "Air Liur Yang Membunuh" dalam majalah Manar al Islam Mac 1986).

Antara penyakit yang dibawa oleh anjing kepada manusia ialah penyakit kulit disebabkan kuman-kuman tersebut meresap ke kulir, ia menjadi kudis dan calar-calar di kulit. - Menurut Dr Hisyam Ibrahim al Khatib dalam bukunya "Kemudaratan Kesihatan Akibat Pemeliharaan Anjing".

Sumber : Mukjizat Ilmiah Dalam Islam (Sunnah Nabawiah) - Muhammad Kamel Abd Samad.

ALlah sahaja Yang Maha Tahu.

Tiada ulasan: