Ahad, 31 Julai 2011

Peniaga 'Ramadhan'


Bila tiba bulan Ramadhan, kita tidak perlu hairan khemah-khemah bakal berceracakan di sana sini. Mereka yang tidak pernah berniaga, sudah lama berniaga, berniaga hanya pada Bulan Ramadhan akan mencuba nasib untuk mencari rezeki.

Dari hujung hingga ke hujung, sebermula menempah tapak jualan ada yang pandai juga bermain politik untuk mendapatkan tempat yang strategik.

Bermulalah 1 Ramadhan hingga Ramadhan terakhir. Sang peniaga akan berteriakan untuk melariskan perniagaannya. Dengan apa jua cara agar dapat untung walau sedikit cuma. Kita harus memuji serta menyokong pada peniaga yang benar-benar jujur dan ikhlas dalam berniaga. Jika darihal menjual makanan biasanya mereka :

1. akan menjual makanan yang benar-benar berkualiti.
2. sanggup mengembalikan wang kepada pembeli sekiranya makanan yang dijualnya itu basi atau masam airnya
3. tidak menipu dalam timbangan sukat atau kuantiti kuih yang dijual
4. mempunyai sifat ehsan, sanggup berlebih kurang dengan pembeli

Manakala peniaga yang tidak jujur :

1. asal boleh dibuat duit semuanya dijual walaupun tidak pernah dibuat makanan tersebut. Katanya baharu sahaja mencuba ?
2. ais lebih banyak dari air.
3. makanan. kuih muih yang dikitar semula untuk santapan umat Islam
4. katanya diskaun sedangkan harganya tetap sama apabila dicampur tolak dengan 'diskaun' yang diberi

Kita juga (mungkin) peniaga 'Ramadhan' ?

Saban tahun kita singgah di madrasah ini adakah masih berkira-kira untuk melakukan amal ibadah ? Adakah kita mengajar diri kita berpuasa semata-mata untuk imbuhan dan bukannya kerana ikhlas dan merebut redhaNya ?

Cuba tanyakan diri... kita gembira menyambut Ramadhan atau gembira kerana akan menyambut Aidilfitri semata-mata ?

Cubalah ajak muhasabah diri (ingatan untuk diri) - pakaianmu yang berganti saban tahun sudah penuh di almari. Tiadakah rasa diri untuk memberi sedekah kepada orang lain ?

Makananmu yang memenuhi perut ketika berbuka - adakah ia sebagai mengalas perut agar memberi tenaga dan dapat beribadah. Ataupun sehingga sulit untuk beribadah kepadaNya ?

Ya Allah.. ampunkanlah dosaku..

Tiada ulasan: