Khamis, 9 Julai 2009

Siapa Yang Engkau Cinta?

"Dari anas bin malik r.a,telah bersabda rasulullah s.a.w:
ada tiga perkara yang apabila manusia memilikinya akan merasai kemanisan iman: iaitu Allah dan RasulNya adalah lebih dia cintai daripada yang lain, dia mencintai seseorang semata-mata kerana allah dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dihumbankan kedalam api neraka"


(Riwayat al-Bukhari,Muslim waghairaha)

Hirarki Cinta

Yang pertama wajib dicintai adalah ALlah
Yang kedua adalah RasuluLlah
Yang ketiga baharulah diletakkan Ibu dan Ayah
Dan seterusnya makhluk ALlah yang lain

Saya tuliskan kalimah ALlah, Rasul dan Ibu Ayah di papan hitam untuk diterangkan kepada anak murid tentang kecintaan yang perlu diutamakan.

Dimanakah kita meletakkan ALlah sekarang ini? Dalam hubungan sesama manusia contohnya, apabila suatu hari nanti anda bercinta, siapa yang lebih utama untuk diletakkan dalam hirarki cinta? Atau ALlah diletakkan di taraf yang lebih bawah?

Ada manusia yang bersedih kehilangan mereka yang dicintai, dan disayangi (tidak salah untuk menangis dan bersedih sekadar batasnya). Tetapi dimanakah ALlah kita letakkan semasa kita membuat dosa? Pernahkah kita menangis bersungguh-sungguh mengenangkan dosa yang telah dilakukan selama ini? Wahai diri... engkaulah yang lebih berhak untuk memikirkan dosa yang telah engkau perbuat selama hidup di dunia ini..

Ketahuilah wahai anak muridku, Aqidah amatlah penting di dalam kehidupan ini yang membezakan kita dengan Kafirin. Sudahkah kita mengenal ALlah? Sifat-sifatnya yang wajib, mustahil dan harus? Bukankah peringkat dakwah RasuluLLah di Mekah adalah menyeru ke arah Tauhid sehingga mantaplah pegangan para sahabat hingga tidak dapat diganggu gugat lagi?

Ketika anda sakit... adakah anda dapat bersabar dengan dugaan yang diberikan ALlah? Bersangka baik kepadaNya? Bukankah ALlah hendak menghapuskan dosa kita? Dan kesakitan itu adalah kasih sayangnya serta diberikan pahala bila kita bersabar?

Ketika kita solat menghadap ALlah, berdoa dan meminta kepadaNya. Aurat ditutup dengan sempurna, setiap perlakuan, percakapan dan hadirnya hati hanya untukNya. Adakah selepas solat ALlah sudah hilang dari ingatanmu? Adakah ALlah tidak melihat apa yang kita perbuat selepas solat?

ALlah yang menjadikan tempat dan ruang. Mengapa masih ada yang mengatakan ALlah perlukan tempat dan ruang sedangkan ia untuk makhlukNya?. Maha Suci ALlah dari memerlukan tempat untuk bersandar dan bergantung dan segala yang menyerupai makhlukNya.

Kepada Siapa Kita Teladani?

Ya RasuluLlah... Maafkan kami..

Jika contoh tauladan terbaik yang engkau tunjukkan banyak yang kami tidak ikuti. Kami suka, kami cinta padamu, tetapi amatlah jauh akhlak kami yang diamalkan dari apa yang engkau tunjukkan ya RasuluLlah..

Wahai anak muridku, ALlah memperjalankan RasuluLlah dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang diberkati dan kemudian dari situ baginda dibawa sehingga ke Sidratul Muntaha menerima wahyu dari ALlah tentang kewajiban solat.

Alangkah sekiranya 50 waktu solat itu diwajibkan kepada umat manusia, tentulah.. tentulah manusia tidak mampu melaksanakannya. Begitulah, walaupun waktu solat diizinkan ALlah dikurangkan kepada 5 waktu berapa ramai yang mampu melaksanakannya dengan sempurna?

Oh ibu dan ayah, beban mengajar solat tidak boleh digalas sepenuhnya hanya kepada guru di sekolah. Jangalah meletakkan beban didikan menutup aurat hanya kepada ustaz dan ustazah di sekolah sedangkan dirimu tidak bersama-sama mendidik darah daging sendiri. Bukankah yang mencorakkan anak-anak adalah ibu dan ayah yang menjadikan samada mereka adalah Yahudi, Nasrani atau Majusi? Lalu siapa yang pertama-tama nanti akan ditanya tentang soal pendidikan anak-anak di akhirat kelak?

Bila Dunia Hinggap Di hati

Bila lalu di kiri dan kanan manusia. Dari atas hingga ke bawah segala yang menutup tubuh badan dan menghiasinya, terkadang dalam hati merasa dengki. Keinginan biasanya membuak-buak kepada apa yang ada pada orang lain. Sedangkan kekayaan jiwa bukan terletak pada banyaknya harta, tetapi bagaimana diri bersyukur dan menggunakan sebaik-baiknya nikmat yang ALlah telah beri.

Sekali sekala terngiang-ngiang juga lagu The Zikr - nyanyian Nazrey Johani (bekas ketua kumpulan Raihan) yang menyalurkan kata mendidik hati :

Apa yang ada jarang disyukuri,
Apa yang tiada sering dirisaukan,
Nikmat yang dikecap barukan terasa,
Bila hilang apa yang diburu,
Timbul rasa jemu bila sudah di dalam genggaman.

Dunia ibarat, air laut diminum hanya menambah haus,
Nafsu bagaikan fatamorgana di padang pasir,
Panas yang membahang di sangka air,
Dunia dan nafsu bagai bayang-bayang,
Dilihat ada, ditangkap hilang..

Lalu bertanyalah di dalam hati, siapakah yang engkau cinta sebenarnya?

Tiada ulasan: