Isnin, 31 Mac 2008

Mereka Semakin Berani Atau Kita Sedang Diuji?

Nampaknya orang yang benci kepada Islam semakin berani menyatakan secara terang-terangan permusuhan mereka. Jika dahulu mengenai karikatur Nabi Muhammad pertama dimulai setelah dua belas Karikatur Nabi Muhammad diterbitkan di surat kabar Jyllands-Posten 30_September 2005 adalah surat kabar terbesar di Denmark.

Kemudian nampaknya timbul pula ahli Parlimen biadab dari Belanda iaitu Geert Wilders yang menyiarkan filem bertajuk Fitna secara online. Filem ini disiarkan pada 27 Mac 2008 kira-kira 15 minit.

Manakala kira-kira jam 8.30 malam pula TV3 menyiarkan berita mengenai pementasan Satanic Versus diadaptasi dari novel karya si murtad Salman Rushdie yang telah mendapat arahan dari negara Iran dengan tawaran berjuta ringgit untuk membunuh musuh Islam ini.

Banyak respon dari umat Islam yang bangkit menentang pencerobohan mereka yang amat memusuhi Islam ini. Ada pendapat dari orang Islam yang menyatakan agar kita bersabar sahaja, tidak perlu memboikot barangan Belanda.

Perkara ini tidak boleh didiamkan begitu sahaja, kita perlu menunjukkan rasa sayang kita kepada agama. Kita sudah terlalu terlalu banyak bersabar dengan Yahudi dan Nasara (yang benci dengan Islam) bahkan dengan mereka yang murtad yang memusuhi agama Islam dengan mendatangkan pelbagai fitnah dan pembohongan.

“Golongan Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya pertunjuk Allah (ugama Islam) itulah pertunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahi yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatu) pun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu" [Al-Baqarah: 120].

Peranan kita, adalah menyatakan protes terhadap musuh-musuh Islam ini samada dengan memboikot barangan mereka , demonstrasi aman atau mengedarkan risalah, membuat filem yang menerangkan tentang Islam yang sebenar, perbincangan antara agama dan sebagainya kepada orang ramai untuk menyuburkan rasa kasih kepada agama sendiri.

Ujian Buat Umat Ini

Sesekali perlu juga kita fikirkan bersama, mengapa banyak sekali ujian datang bertimpa-timpa tanpa kita sedar. Adakah selama ini kita sudah menyumbangkan sesuatu untuk agamaNya? Sudah cukupkah usaha kita untuk menyedarkan remaja, belia, orang yang dewasa Muslim mengenai Islam?

Ada juga orang berkata, tidak perlu gopoh gapah, bertenang sahaja dan jangan marah-marah.

ALlahu..ALlah.. dugaan dan ujian yang ALlah beri agar kita kembali bermuhasabah diri semula.Nanti kita akan dapat lihat siapa sebenarnya diri kita,

“Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?. Demi sesungguhnya ! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian) , nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta. (Al Ankabut: 2-3)

Samada kita marah kerana ALlah, atau hanya berdiam diri, atau mengambil langkah proaktif untuk menangani masalah umat ini, (entah berapa ramai pula yang mengambil tahu isu seperti ini).

Tiada ulasan: